Excursió matinal a la Ruta de Sant Bertomeu. Pels Espais de la Batalla de l'Ebre.

El diumenge 19 de setembre de 2010 realitzarem una excursió matinal per la Ruta de Sant Bertomeu, pels espais de la Batalla de l'Ebre, a tocar a La Fatarella.
Aquesta ruta transcorre per alguns dels indrets on es desenvolupà la Batalla de l'Ebre en el municipi de la Fatarella. La iniciarem a l'ermita de Sant Bertomeu del segle XIII. A la seva vora hi ha el Memorial de les Camposines, indret habilitat pel COMEBE per rendir homenatge a tots els que van participar en la batalla de l'Ebre, i honrar les restes de les víctimes mortals trobades arreu del territori, amb la creació d'una ossera.
Després continuarem pel camí dels Montagudells, antigament usat pels fatarellencs per anar a Ascó i Móra, bé en animals de bast, bé en carro. El camí ens endinsa en un paisatge de densos pinars de pi blanc que omplen la serra de la Fatarella. En aquest tram podem gaudir de la natura que ens envolta, contemplar les magnífiques vistes panoràmiques o observar les restes de l'activitat humana que s'hi ha realitzat tradicionalment, com les de forns de calç o de ges, o les d'una pedrera.
Tot pujant arribarem a l'Espai Històric de les Devees, on el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) ha recuperat les trinxeres que hi existien, amb la instal•lació de plafons que faciliten la interpretació d'aquest espai en el marc de la batalla. Retornarem per un altre camí que ens oferirà diferents prespectives de la serra.
Dinarem a la Fatarella. Després de dinar retorn a La Selva del Camp.
 
Dificultat: Fàcil. Assequible per a tothom amb una condició física normal.
Distància total: 13,3 km.
Desnivell possitiu: 300 m aprox.
Concentració: a les 8,00 hores al Pavelló d'Esports de La Selva del Camp.
Cal portar: Esmorzar, dinar de motxilla, calçat i roba adient, aigua, etc...
Inscripcions: Gratuïtes. Fins el dissabte 18 de setembre a info@aritjol.org o al 626 67 80 25 (Pepe)
Llicència: Es recomana als participants que no tinguin llicència esportiva que tramitin amb el Club una de temporal al preu de 5 Euros.
Desplaçament: En cotxes particulars. Qui no en tingui l'encabirem, compartint les despeses de benzina.