Excursió Matinal a la Vall del Brufaganya

El diumenge 21 de febrer de 2010 realitzarem una excursió matinal a la Vall del Brufaganya. Es tracta d'una ruta circular que sortint del santuarí de Sant Magí ens portarà a conèixer aquesta magnífica vall.
 
El famós santuari de Sant Magí de la Brufaganya pertany al municipi de Pontils, a la comarca de la Conca de Barberà. Es troba situat en una vessant del Puig de Creus, en una vall formada per les serres del Pany i de la Brufaganya.
 
El santuari existia ja l'any 1234 i fou molt popular a partir del segle XIII. Segons explica la tradició, hi féu penitència Sant Magí, màrtir de la ciutat de Tarragona.
 
L'any 1063, fou cedit als dominicans de Santa Caterina de Barcelona, que hi fundaren un convent de cinc membres, els quals s'encarregaven de fomentar-hi la devoció i el culte.
 
A ells es deu la construcció de la Capella de les Fonts, situada al centre de la vall que, segons la tradició, féu brollar Sant Magí per calmar la set dels seus perseguidors. També construïren les capelles de Sant Domènech i de la Salut, que, juntament amb les coves del Penitent, donaren un nou atractiu al santuari. L'any 1073, Tomàs Ripoll, mestre general de l'Ordre, va fer construir l'actual església del santuari, construcció d'estil barroc-neoclàssic, amb tres capelles per banda i un petit campanar a cada costat de la façana.
 
Els dominicans foren exclaustrats l'any 1835, però el santuari continuà com a parròquia de la rodalia, en especial de Poblet de Rocamora. Per aquest motiu se l'anomena sovint Sant Magí de Rocamora.
 
Actualment, és encara un lloc de trobada i de devoció popular. Cada any hi té lloc un aplec per la festivitat de San Magí, el dia 19 d'agost.
 
Dinarem al santuari o a un poble de la vora.
 
Dificultat: Fàcil (assequible per a tothom amb una condició física normal, incloent-hi nens a partir de 6 – 7 anys, si estan acostumats a caminar)
Distància total: 10,6 km.
Desnivell possitiu: 250 m aprox.
Concentració: a les 8,00 hores al Pavelló d'Esports de La Selva del Camp.
Cal portar: Esmorzar, dinar de motxilla, calçat i roba adient, aigua, etc...
Inscripcions: Gratuïtes. Fins el dissabte 20 de febrer a info@aritjol.org o al 626 67 80 25 (Pepe)
Llicència: Tots els participants han de posseir la llicència tipus A (mínim). Qui no en tingui se li tramitarà la temporal a un preu de 5 Euros.
Desplaçament: En cotxes particulars. Qui no en tingui l'encabirem, compartint les despeses de benzina.
Recomanacions: Porteu calçat de recanvi, per si trobem camins enfangats.
 
Cliqueu damunt del perfil per agrandir la imatge.