Excursió matinal pels voltants de Vallespinosa

Diumenge 11 de gener de 2009

Vallespinosa és un llogarret enclavat dins l’actual terme municipal de Pontils, a cavall de les comarques de la Conca de Barberà i de l’Alt Camp, solcat pel torrent de Comadevaques, afluent per la dreta del Gaià, i envoltat pel muntanyam que configura els primers vessants del Montclar, per un costat, i pels de la serra de Comaverd i el Puig Cristià per l’altre.

La trentena de cases del lloc arredossades a sota mateix del Castellot, l’antic castell de la Marca que presideix el poble, avui es troben gairebé totalment arranjades, i per la seva situació i pel seu aïllament respecte als altres pobles de la comarca ja foren objecte de pintoresques descripcions per part dels primers excursionistes que van trepitjar aquesta contrada a les acaballes del segle XIX.

Des de Vallespinosa, aigües avall del torrent de Comadevaques i seguint l’antic camí de Selmella i del Pont d’Armentera, guanyarem ràpidament alçada fins el coll de les Agulles, abocat a les terres del Camp, des d’on ens dirigirem a visitar el castell de Saburella, el castell del segle XII que senyoreja aquestes terres enlairat al capdamunt d’un petit turó. Per un ample camí baixarem al curs del torrent i, resseguint-lo aigües amunt, tornarem al poble de Vallespinosa visitant la font i el Mas de la Paua, el vell molí fariner del Racó, la clotada de Rojals i l’ombrívola font de Vallespinosa.
 
És una excursió d’uns 9 quilòmeters de recorregut i amb desnivell acumulat d’uns 250 metres. L’àpat de dinar el farem a l’ermita dels Sants Metges de Sarral.
 
Concentració: A les 8,00 hores al Pavelló d'Esports de La Selva del Camp
Dificultat: Fàcil. Apta per a tota la familia.
Cal portar: Esmorzar i dinar de motxilla, calçat i roba adient, aigua, etc...
Inscripcions: Gratuïtes. Fins el dissabte 10 de gener a info@aritjol.org o al 626 67 80 25 (Pepe)
Llicència: Tots els participants han de posseir la llicència tipus A (mínim). Qui no en tingui se li tramitarà la temporal a un preu de 5 Euros.
Desplaçament: En cotxes particulars. Qui no en tingui l'encabirem, compartint les despeses de benzina.
Recomanacions: Porteu calçat de recanvi, doncs els camins estan bastant enfangats.

Descripció extreta de la revista Grau dels Barrots de la Secció Excursionista del Reus Deportiu.

Tots els participants, pel fet de inscriure's en aquesta activitat, son sabedors del seu estat físic per tal de poder realitzar-la. Els menors han d'anar acompanyats del seu tutor

Pots descarregar-te el mapa i gràfica de desnivells en el fitxer adjunt.

AdjuntMida
Mapa-Desnivell Vallespinosa.pdf123.07 KB