Excursió a la ruta de les Barraques de Mont-Roig del Camp

El diumenge 30 de novembre de 2008 realitzarem aquesta excursió matinal a les Barraques de pedra seca de Mont-Roig del Camp.

Amb aquest recorregut pel terme municipal de Mont-Roig del Camp ens passejarem per les partides de terra de la Pauma Negra i la de les Terres Noves, esquitxades de nombroses construccions de pedra seca. Les barraques de Mont-Roig tenen una notable diversitat d’estils i formes i cal remarcar el seu relatiu bon estat de conservació i la gran bellesa d’algunes d’aquestes construccions tan singulars.

Fins al dia d’avui hi ha catalogades un total de 101 barraques declarades per l’ajuntament de la vila com a “Bé cultural d’interès local”. La majoria de barraques que podrem observar són de planta rodona, cobertes amb falsa cúpula, encara que també en veurem amb planta quadrada, de doble planta, de planta irregular i de monumentals, aquestes darreres destacades pel seu volum exterior i interior, essent considerades com les autèntiques catedrals de les construccions de pedra seca. 

Des de la carretera de Mont-roig del Camp a Pratdip caminarem per la partida de la Pauma Negra visitant les barraques de l’Aiguader, dels Comuns del Pellicer, de marcada reminiscència oriental, la barraca doble i la barraca de l’Aufinac. Travessant el barranc de la Pauma Negra i passant pel veïnatge del mas de l’Escoda ens dirigerem a la partida de les Terres Noves on, transitant pel camí homònim, ens atansarem a descobrir la barraca de Atzavares i la barraca del Jaume de la Cota, considerada la millor barraca de les comarques de Tarragona. El retorn al punt de sortida ens portarà encara a visitar un exemplar de barraca en espiral, i les barraques de les Terres Noves. 

És un itinerari d’uns 11 quilòmetres de recorregut, tot ells per amples camins, i sense gaire desnivells a superar. L’àpat de dinar el farem als voltants de l’ermita de la Mare de Déu de la Roca.

Concentració: Pavelló d'Esports de La Selva del Camp. Hora: 8,45 hores. Sortida: a les 9,00 hores.

Cal portar: Dinar de motxilla, aigua, calçat cómode de muntanya, roba adient, etc.

Inscripcions: Gratuïtes. Fins el dissabte 29 de novembre. A l'e-mail: info@aritjol.org. O bé trucant al 626 67 80 25 (Pepe)

Llicència: Per aquesta sortida cal estar en possessió com a mínim de la llicència tipus A. Qui no la tingui se li tramitarà l'assegurança temporal a un preu de 5 Euros i solicitar-la en el moment de fer la inscripció.

Desplaçament: En cotxes particulars. Qui no en tingui el podrem encabir, compartint despeses de benzina.

Descripció extreta de la revista Grau dels Barrots de la secció Excursionista del Reus Deportiu.

Tots els participants, pel fet de inscriure's en aquesta activitat, son sabedors del seu estat físic per tal de poder realitzar-la. Els menors han d'anar acompanyats del seu tutor.

Pots descarregar-te el mapa en el fitxer adjunt.

AdjuntMida
BARRAQUES MONT-ROIG.jpg613.19 KB