Excursió matinal a les Ermites de Pontons

PROPERA DATA: Diumenge 16 de novembre de 2008
Ermita de Sta. Magdalena a PontonsEl proper diumenge 16 de novembre de 2008 tornem a reprendre les excursions matinals. Son excursions de curt itinerari però amb molt interès tant cultural com paisagístic. El desnivells sont suaus i per això son aptes per a tota la família.

El municipi de Pontons, situat al sector nord-occidental de la comarca de l’Alt Penedès, i al límit amb les de l’Alt Camp i de l’Anoia, serva dins el seu territori tres esglésies, dues de les quals es troben situades en indrets elevats i de singular bellesa i exponents del romànic en aquestes terres: Sant Joan de la Muntanya i Sant Salvador de la Balma.
Amb aquesta excursió descobrirem aquestes esglesioles, les muntanyes que tanquen el curs de la riera de Pontons i el torrent d’en Gralla i l’església de Santa Magdalena, el temple parroquial de Pontons, també d’origen romànic però reconstruïda i modificada en temps posteriors.

Des de el pobles de Pontons, i enfilant-nos pels vessants dels turons per on baixa la rasa de Pedrallisa, assolirem el Turó de Sant Joan, a més de 700 metres d’altitud, i on s’erigia el castell nou de Pontons. Molt proper a ell es troba el temple romànic de Sant Joan de la Muntanya i un petit mirador encinglerat des d’on podrem descobrir les muntanyes de Montserrat i del Garraf així com molts pobles de la plana penedesenca.

Continuant el camí, i després de deixar enrera la masia de Sant Joan, travessarem el curs de la Riera de Pontons i tornarem a pujar vers l’esglesiola encinglerada de Sant Salvador de la Balma i la cova del Ral.

Després de visitar l’indret reemprendrem el camí seguint el caure del cingle del Roc de la Senyera i el torrent d’en Gralla fins a entroncar amb els camins amples que ens portaran a les grans masies de Soval de Baix i de Soval de Dalt i a l’església parroquial de Santa Magdalena, des d’on retornarem al poble de Pontons.

És una excursió d’uns 8 quilòmetres de recorregut amb un desnivell a superar de poc més de 300 metres. L’àpat de dinar el farem pels voltants del poble de Pontons. Sortirem de la Selva del Camp a 2/4 de vuit del matí.

Concentració: Pavelló d'Esports de La Selva del Camp.
Hora: 7,15 hores
Cal portar: Esmorzar i dinar de motxilla, aigua, calçat cómode de muntanya, roba adient, etc.
Inscripcions: Gratuïtes. Fins el dissabte 1 de novembre. A l'e-mail: info@aritjol.org. O bé trucant al 626 67 80 25 (Pepe)
Llicència: Per aquesta sortida cal estar en possessió com a mínim de la llicència tipus A. Qui no la tingui se li tramitarà l'assegurança temporal a un preu de 5 Euros i solicitar-la en el moment de fer la inscripció.
Desplaçament: En cotxes particulars. Qui no en tingui el podrem encabir, compartint despeses de benzina.

Descripció extreta de la revista Grau dels Barrots de la secció Excursionista del Reus Deportiu.
Pots baixar-te el mapa de l'excursió en el fitxer adjunt.

Tots els participants, pel fet de inscriure's en aquesta activitat,  son sabedors del seu estat físic per tal de poder realitzar-la.
 

AdjuntMida
Excursió Pontons MAPA.pdf192.07 KB