Kílian es supera a l'Ultra Trail del Mont Blanc

“Ara només penso en recuperar-me, estic mort”. Aquestes són les paraules del jove Kílian Jornet, 20 anys, després de proclamar-se guanyador en el seu debut al The North Face Ultra Trail du Mont Blanc 2008 (UTMB) disputat la setmana passada als voltants del massís del Mont Blanc.

La prova de llarga distància és una de les més dures del món, i en aquesta VI edició, ampliada amb 7 km i 700m més de desnivell positiu, el corredor català va aconseguir rebaixar el rècord amb 20h 56 min 50s. Un temps que l’ha portat a assolir un dels seus reptes “súper motivadors” segons va declarar fa uns mesos a l’entrevista publicada al Vèrtex 217.

Amb aquesta victòria, el català ha passat a ser el guanyador més jove de la prova, prenent el relleu a l’italià Marco Olmo, de 59 anys, en aquesta competició de 166 km i 9.400m de desnivell positiu. Una hora de diferència va treure al segon classificat, el nepalès Sherpa, i hora i mitja respecte el tercer classificat, el francès Julien Chorier.

La direcció de la cursa va confirmar el triomf de Kílian després de descartar, arrel de les protestes d’alguns equips, algun tipus d’incompliment sobre el material que portava el corredor. Acabada la cursa el jove català va aclarir en una roda de premsa que la seva obsessió pel minimalisme prové del món de l’esquí de muntanya. La direcció va destacar a més, la bona actitud del corredor durant tots els controls abans, durant i després de la competició.

L’única penalització que va rebre el català van ser 15 minuts de neutralització perquè l’organització va interpretar que havia rebut ajuda d’un aficionat que el va seguir durant uns 100 metres animant-lo. Tot i així, de principi a fi, en Kílian va liderar la cursa des del tercer control on assegura “havia trobat un bon ritme i vaig decidir no parar”, moment en el que es va separar per continuar en solitari fins al final de la prova.

Agraïments al públic i objectiu complert, ja que Kílian afirma que “guanyar aquí era el meu somni des de petit i s’ha de viure per saber què és”. Després de l’excel·lent temporada que porta, l’actual campió del món i d’Europa suma una altra victòria amb rècord a l'UTMB, i sense oblidar el segon lloc que ocupa a la classificació general de Copa del Món. 

I mentre els corredors més ràpids ja feia hores que havien creuat la línia de meta, Chamonix i els voltants del Mont Blanc encara estaven plens amb els gairebé 30.000 aficionats que van sacrificar les seves hores de son per rebre i aplaudir l’arribada  de tots els corredors que arribaven al final. Una edició marcada per una alta participació de corredors catalans entre els 2.377 inscrits, en la que també cal destacar el gran nombre d’abandonaments, en gran part per la calor, i que a les 8.30h del matí de diumenge s’elevava a 1.092.

La segona nit de cursa va estar marcada per l'excepcional arribada de l’anglesa Elisabeth Hawker, guanyadora de la categoria femenina amb un temps de 25 h 19 min 41s. En segon i tercer lloc van arribar les franceses Karine Herry i Catherine Dubois respectivament.

Classificació final
 
Homes
1 Kílian Jornet (Espanya): 20h 56min 59s
2 Dawa Sherpa (Nepal): 21h 56min 52s
3 Julien Chorier (França): 22h 31min 35s 

Dones
1 Elizabeth Hawker (Gran Bretanya): 25h 19min 41s
2 Karine Herry (França): 27h 38min 35s
3 Catherine Dubois (França): 28h 30min 59s

Informació elaborada per l’Àrea de Comunicació de la FEEC
Fotos UTMB