La Núria-Queralt bat tots els rècords

El passat cap de setmana del 5 i 6 de juliol va tenir lloc la XVIII Travessa de Núria-Queralt organitzada per l’Associació de Muntanyencs Berguedans i puntuable per la XII Copa Catalana de Caminades de Resistència, una prova amb gran èxit de participació amb prop de 600 marxaires.

El repte personal d’afrontar la marxa més dura de tot l’estat espanyol és un al·licient que no deixa indiferent a ningú. Uns se la prenen com a una prova de foc de cara a la seva participació al multitudinari Ultra Trail del Mont Blanc (UTMB), altres per intentar rebaixar els temps d’anys anteriors i la resta tot just la comencen a gaudir per primer cop.

El fet de posar el llistó de sortida des de Núria en 593 participants, dels 623 inscrits -203 més que l’any anterior- demostra que aquesta caminada enganxa. Gent de totes les edats i procedències, Andalusia, País Basc, Madrid, França, fan en definitiva una prova internacional. A dos quarts de cinc de la tarda, la munió de gent deixava enrere l’ermita de Sant Gil de Núria sota un cel tèrbol que feia aparèixer i desaparèixer el sol amb gran rapidesa.

La forta pujada al pas dels Lladres, a 2.540 m, va ser la primera “meta volant” per als participants que suaven la gota per superar-la, mentre veien de lluny l’encara nevat Carlit, a l'Alta Cerdanya. Tot seguint la carena que baixava a la collada de Tosses, apareixien a banda i banda uns cúmuls amb mala baba, però que només van deixar algun que altre llampec. Ja baixant de coll de Pal al reconfortant refugi de Rebost, la xafogor feia acte de presència i va decidir quedar-se i acompanyar als participants durant tota la nit. Això va provocar un avituallament massiu de cafeïna per combatre la somnolència que patien els marxadors.

A primera hora del matí, petits ruixats de curta durada van fer espavilar a més d’un adormit i el fet d’estar cada cop més a prop de l’arribada donava una nova empenta cap a la fita final. Enguany, l'organització va decidir allargar la prova fins a Berga, deixant el quilometratge en un total de 94. La baixada del santuari de Queralt a Berga es va fer per la bonica drecera de Queralt, passant per tres singulars capelletes. I l’arribada, situada al parc del Lledó de la capital berguedana, va presenciar com 445 participants assolien el repte de la travessa.

Ara la Copa Catalana de Caminades de Resistència se’n va de vacances, reprenent l’activitat el proper mes de setembre amb la caminada més coneguda de totes: la Matagalls-Montserrat. Tot i que abans, una bona representació catalana participarà al UTMB, un dels ultra trails més famosos del món.

Informació facilitada pel Comitè Català de Marxes
Fotos: Xavier Capdevila

(08/07/08)